Taillieu.Info

More Than a Hobby..

Stopfouten (blauw scherm) in Windows oplossen

Een blauw scherm bij Windows, oftewel een 'stopfout', kan behoorlijk frustrerend zijn. In het Engels wordt het niet voor niets 'Blue Screen of Death' genoemd (het blauwe scherm des doods). Van het foutmeldingsbericht wordt je meestal niets wijzer, en het blauwe scherm lijkt op willekeurige momenten toe te slaan. In dit artikel vertellen we je meer over het blauwe scherm, hoe je het probleem kunt opsporen en hoe je de fouten kunt herstellen.

 
1

Diagnose van het probleem

  1. 1
    Ga na of je recentelijk iets hebt veranderd. De meest voorkomende oorzaak van het blauwe scherm is een recente verandering van de instellingen van je computer of van je hardware. Het is vaak gerelateerd aan nieuwe drivers die worden geïnstalleerd of bijgewerkt. Drivers (stuurprogramma's) zijn stukjes software die zorgen voor de communicatie tussen de hardware en Windows.[1]
    • Er is een oneindig aantal hardware-configuraties mogelijk, dus drivers kunnen niet getest worden op alle mogelijke opstellingen. Daardoor kan het voorkomen dat het installeren of updaten van een driver zorgt voor een kritieke fout.
     
  2. 2
    Controleer de interne hardware van de computer. Soms zorgt een slechte connectie binnenin de computer voor het blauwe scherm. Maak de computer open om te kijken of alle kabels en kaarten goed vastzitten.
    • Het is wat lastiger bij laptops. Je kunt in ieder geval controleren of de harde schijf en het RAM-geheugen goed zijn verbonden en vastzitten. Gebruik een kleine kruiskopschroevendraaier om de behuizing van de laptop open te schroeven. Druk de verschillende componenten stevig vast.
     
  3. 3
    Controleer de temperatuur van de computer. Oververhitting kan leiden tot falen van de hardware. De grafische kaart en de processor zijn de meest waarschijnlijke kandidaten voor oververhitting.
    • Je kunt de temperaturen van de verschillende componenten controleren vanuit het BIOS-menu, of met software vanuit Windows.
     
  4. 4
    Test het werkgeheugen. Een probleem met het werkgeheugen, of RAM, is een veelvoorkomende oorzaak van een blauw scherm. Als er iets mis is met het werkgeheugen wordt het systeem onstabiel. Je kunt je RAM testen met een programma genaamd “memtest86”. Dit programma is gratis online verkrijgbaar, je kunt het uitvoeren door het te branden op een opstartschijf (cd).
    • Herstart je computer en laat de software beginnen. Als het goed is gaat Memtest automatisch RAM-tests uitvoeren. Het kan enige minuten duren. De beste resultaten verkrijg je door de tests een aantal keer uit te voeren. Memtest zal blijven doorgaan met testen totdat je het handmatig stopt.
     
  5. 5
    Test je harde schijf. Gebruik de “chkdsk”-functie van je harde schijf om te scannen op fouten en potentiële problemen op te lossen. Je start chkdsk door "Computer"/"Deze computer" te openen en te klikken met je rechtermuisknop op de schijf die je wilt controleren. Selecteer "Eigenschappen".
    • Klik op het tabblad "Extra".
    • Klik onder "Foutcontrole" op "Nu controleren". Typ het wachtwoord of een bevestiging als wordt gevraagd om het Administrator-wachtwoord of een bevestiging.
     
  6. 6
    Schakel alle overbodige componenten uit. Een manier om te bepalen wat er aan de hand kan zijn is om alles te verwijderen wat niet essentieel is om de computer te laten werken. Als de fout hierdoor verdwijnt weet je dat het probleem zit bij een van de verwijderde componenten.
    • Een desktop-computer heeft in ieder geval een moederbord, een harde schijf, stroomtoevoer, RAM en een toetsenbord nodig. Verbind je beeldscherm direct aan de monitoruitgang van je moederbord (als dit aanwezig is) zodat je de grafische kaart kunt verwijderen. Al het andere kun je ook verwijderen tijdens de diagnose.
    • Als de computer zonder problemen functioneert na het verwijderen van componenten is het zaak om de een voor een de componenten weer toe te voegen en te kijken of het probleem weer terugkeert. Op deze manier kun je erachter komen welke component de problemen veroorzaakt.
    • Deze methode werkt niet bij laptops, want daar is het een stuk lastiger (of zelfs onmogelijk) om de verschillende componenten te verwijderen.
     
 
2

Analyse van het rapport

  1. 1
    Stel de computer zo in dat deze niet herstart bij een blauw scherm. Vaak is de standaardinstelling dat een computer herstart bij een blauw scherm, waardoor je geen tijd hebt om te analyseren wat de foutmelding is. Stel de computer zo in dat deze stopt in het geval van een blauw scherm zodat je de benodigde informatie kunt kopiëren.
    • Open "Systeemeigenschappen". Druk tegelijkertijd op de Windows-toets en de Pauze-toets op je toetsenbord (werkt bij alle Windows-versies) om de systeemeigenschappen te openen.[2]
    • Klik op het tabblad "Geavanceerd". Gebruikers van Windows XP zitten meteen al in de Geavanceerde systeemeigenschappen.
    • Klik onder "Opstart- en herstelinstellingen" op "Instellingen" (of op "Opstart- en herstelinstellingen").
    • Vink het selectievakje naast "De computer automatisch opnieuw opstarten" af. Klik op "Pas toe" om de veranderingen te bewaren. De volgende keer dat er een blauw scherm verschijnt zul je de foutmelding kunnen bekijken totdat je handmatig het systeem herstart.
     
  2. 2
    Wacht tot het probleem zich weer voordoet. Als het blauwe scherm weer opduikt, kopieer dan de volgende informatie.[3] Voer de gevonden informatie in in een zoekmachine om erachter te komen welk stuk hardware of welke software het probleem veroorzaakt:
    • ”The problem seems to be caused by the following file:” Schrijf op welk bestand achter deze zin wordt vermeld, evenals de foutmelding die eronder staat.
    • ”STOP:” Kopieer de eerste code na het STOP-bericht.
     
 
3

Het probleem oplossen

  1. 1
    Start op in de veilige modus. Als Windows vanwege de stopfouten niet wil opstarten kun je proberen om op te starten in de veilige modus zodat je kunt proberen om het probleem op te lossen. Als de computer opstart druk je herhaaldelijk op de F8-toets, totdat het opstartmenu verschijnt. Selecteer "Veilige modus met netwerkmogelijkheden" om op te starten in de veilige modus, maar met de netwerkstuurprogramma's en services die je nodig hebt als je verbinding wilt maken met internet of andere computers op je netwerk.
     
  2. 2
    Scan op virussen. Virussen en malware kunnen ten grondslag liggen aan de problemen die het blauwe scherm veroorzaken. Zorg altijd dat je antvirus-software up-to-date is en voer een volledige scan uit om te zoeken naar mogelijke oorzaken van je probleem.
     
  3. 3
    Voer een "Herstelinstallatie" uit. Een herstelinstallatie is een snel alternatief voor een volledige herinstallatie van Windows, want het kopieert alleen systeembestanden naar je computer. Dit kan nuttig zijn als een essentieel bestand ervoor zorgt dat de computer niet goed meer werkt.
    • Om een herstelinstallatie uit te voeren doe je de Windows-installatieschijf in de cd-lade en start je op vanaf deze schijf. Selecteer "Herstelinstallatie" in het menu. Windows zal nu oude Windowsbestanden verwijderen en nieuwe installeren. Je raakt niet je documenten en persoonlijke bestanden kwijt.
     
  4. 4
    Ga terug naar vorige versies van je drivers. Als de hardware het probleem veroorzaakt is het een goed idee om oudere drivers (stuurprogramma's) te proberen. Door dit proces installeer je een eerdere versie van driver-software, en dat kan mogelijk het probleem verhelpen.
    • Open Apparaatbeheer. Klik achtereenvolgens op Start > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging, en vervolgens onder "Systeem" op "Apparaatbeheer". In Windows 8 druk je op de Windows-toets + X en selecteer je "Apparaatbeheer".
    • Dubbelklik op de categorie die het apparaatstuurprogramma bevat en dubbelklik vervolgens op de naam van het apparaat dat je naar een vorige stuurprogrammaversie wilt herstellen.
    • Klik op het tabblad "Stuurprogramma" en klik vervolgens op "Vorig stuurprogramma".
    • Blijf de computer gebruiken zoals gebruikelijk. Als je het stuurprogramma hebt hersteld kun je de computer weer gaan gebruiken zoals normaal. Voer geen update van de driver uit totdat er een nieuwere versie uitkomt.
     
  5. 5
    Maak Windows-updates ongedaan. Als het herstellen van drivers niet gewerkt heeft kun je proberen om terug te gaan naar een oudere, werkende versie van Windows. Zo kun je erachter komen of het probleem wordt veroorzaakt door een recente update van het systeem.[4]
    • Open Systeemherstel. Typ "Systeemherstel" in het zoekvenster van het startmenu. Open het programma en selecteer een datum op de kalender, voordat de problemen ontstonden.
    • Hiermee worden alle updates en instellingen vanaf die datum ongedaan gemaakt. Gebruik dit om te bepalen of een Windows-update de problemen veroorzaakt.
     
  6. 6
    Maak ruimte vrij op je harde schijf. Als er niet genoeg vrije ruimte beschikbaar is op de schijf waar Windows op staat geïnstalleerd kunnen er problemen ontstaan. Verwijder onnodige bestanden en programma's als je minder dan 15 % vrije ruimte op de schijf over hebt.
     
  7. 7
    Voer updates uit en installeer nieuwe versies van drivers. Als het herstellen van updates en stuurprogramma's niet gewerkt heeft kun je proberen om de nieuwste updates en drivers te installeren. Kijk bij Windows Update om te zien welke systeem- en hardware-updates beschikbaar zijn.
    • Klik op Start en zoek naar “Windows Update”. In Windows 8 tik je op de Windows-toets en typ je “Windows Update”.
     
  8. 8
    Installeer Windows opnieuw. Als het nog steeds niet gelukt is om de oorzaak van het probleem op te sporen kun je een volledige herinstallatie van Windows proberen. Zorg dan wel dat je een goede back-up hebt van al je documenten en bestanden. Je harde schijf zal worden geformatteerd, waarbij alle data zal worden gewist.
    • Als het blauwe scherm wordt veroorzaakt door hardware zal een nieuwe installatie van Windows het probleem niet verhelpen. Alleen het vervangen van de hardware zal dan het probleem oplossen.
     
  9. 9
    Vervang hardware. Als bovenstaande stappen niet hebben gewerkt zul je misschien componenten moeten vervangen. Op een laptop is het niet makkelijk en vaak duur om hardware te vervangen, op het werkgeheugen en de harde schijf na.
    • Als uit de RAM-test blijkt dat er een probleem is met het werkgeheugen zul je zo snel mogelijk je RAM moeten vervangen.
    • Als er fouten met de harde schijf naar voren komen, maak dan een back-up van de schijf en installeer een nieuwe harde schijf. Je zult in dat geval Windows opnieuw moeten installeren op je nieuwe schijf.
    • Het vervangen van een grafische kaart is vaak erg duur. In de meeste laptops is het bijna onmogelijk om de grafische kaart te vervangen. In een desktop-computer kun je de behuizing openmaken en de oude grafische kaart vervangen voor een nieuwe.