Taillieu.Info

More Than a Hobby..

Profiel van de Vredesstichter

MyersBriggs.mbtiAndere benamingen: hulpverlener, sprookjesprins(es), moeder/vaderfiguur, Jezus

Engelse Benaming: Healer, Prince(ss) of Fairy Tale

INFP

Introverted iNtuitive Feeling Perceiving

Introvert Intuïtief Gevoelig Globaal  

Sleutelwoorden: Vrede, Geduld, Menslievendheid, Oprechtheid, Goedhartigheid, Holisme, Fantasie  

Succesfactoren: mensenkennis, empathie, tolerantie, openheid, behulpzaamheid, diepzinnigheid, oprechtheid, altruïsme, risicobereidheid, onafhankelijkheid, voorzichtigheid, idealisme, flexibiliteit

Verbeterpunten: assertiviteit, ego, realisme, teamspirit, resultaatgerichtheid, overzicht, zakelijkheid, externe structuur, gevoel voor humor

Complementaire Myers-Briggs Typeringen:
1 ENTP (innovator)
2 ESTP Promotor, ENTJ Mobiliser, ESTJ Supervisor
3 ENFP Wereldverbeteraar

Studies: alle sociale (humanitaire studies), P&O, Talen, Muziek, Filosofie

Werk: hulpverlener, verpleegster, sociaal werker, personeelsfunctionaris, schrijver, dichter, musicus, filosoof.

       

Korte omschrijving type:

INFP’s zijn binnen de hoofdgroep de Creators de introverte gevoelstypes, wat duidt op Toewijding (IF) en het zich bezighouden met universeel relevante thema’s (NP: globale visie). Geen wonder dat de rol van vredesstichter of hulpverlener in de meest brede zin van het woord het type INFP het beste "pakt". Kenmerkend voor een INFP is het verlangen naar vrede, welzijn en harmonie voor iedereen. De aangeboren liefde voor alles wat leeft is typerend voor de INFP. Dankzij deze gave hebben zij een sterk ontwikkeld gevoel voor goed en kwaad, GOOD and EVIL. INFP’s zullen het uiterste van zichzelf geven om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in hun basisbehoeften worden voorzien. Het zijn juist de INFP’s die met hun superieure voelsprieten merken wat anderen nodig hebben.

INFP's komen voor de buitenwereld over als kalm en gelijkmoedig. Van binnen beschikken zij daarentegen over een rijke fantasie en een diepe gevoelswereld waarin van zelfs het onmogelijke mogelijk is. Bovendien zijn zij in staat meer liefde te geven dan welke andere typering dan ook. De gevoelens van een INFP zijn zo sterk dat de INFP zich zelf daar eigenlijk ook niet van bewust is. In de praktijk komen veel INFP's over als mensen die midden in het normale leven staan: veel INFP's verbergen zich onder een façade van een geharde persoonlijkheid. Dit doen zij onbewust om zich minder kwetsbaar op te stellen. Niet zozeer voor zichzelf maar omwille van de mensen die zich in hetzelfde wereldje bevinden. Veel INFP's hebben een slechte jeugd gehad, waarin te weinig rekening werd gehouden met de sterke innerlijke gevoelswereld van de vredesstichter. Veel vredesstichters herkennen zich dan ook in het lelijke eendje dat er vroeger net niet bijhoorde.

INFP’s treden in crisissituaties heldhaftig en onbaatzuchtig op en doen dingen voor anderen die de andere types niet zouden doen. Deze vorm van zelfopoffering is typerend voor de INFP. Evenals de INFJ, lijken zij soms meer extravert dan introvert, in werkelijkheid zijn zij echt introvert: INFP’s praten vrijwel nooit over hun eigen wensen en behoeftes, aangezien zij steeds optreden in het belang van anderen. Van alle types zou volgens de opvatting van het Christendom de INFP de meeste kans maken om zalig of heilig verklaard te worden: de maagd Maria en de here Jezus waren ook vredesstichters (INFP’s). Desalniettemin zal een echte INFP zijn /haar eigen goedheid altijd bagatelliseren of openlijk in twijfel trekken, juist omdat de missie van de INFP altijd zal blijven bestaan.

Men zou kunnen zeggen dat INFP's de wereld door een roze bril zien, een vredige wereld waarin flora en fauna menselijke vormen aannemen, een wereld waar iedereen met elkaar bevriend is. Dit ideale wereldbeeld is tevens debet aan hun sterke schuldgevoel: waaraan hebben zij immers al dit moois te danken? Dit is dan ook de reden dat zij constant twijfelen aan hun eigen goedheid en denken dat zij anderen steeds iets verschuldigd zijn. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarin een INFP zich schuldig voelt voor leed van een familielid of vriend. Als de situatie ernstig genoeg is, zal de INFP de neiging hebben zichzelf hiervoor te kastijden. Een voorbeeld hiervan is de dochter die zich schuldig voelt aan de ernstige ziekte van haar vader en zich aansluit bij het klooster om als non haar hele leven te wijden aan God. Eigenlijk weten zij ook wel dat zij helemaal niet hoeven te twijfelen aan hun goedheid: dit profiel zal de INFP hopelijk ondersteunen in hun zelfvertrouwen. Ook zijn INFP's in staat om in de meest corrupte figuren nog iets goeds te zien. In feite is iedere mens diep in zijn hart een vredesstichter en daar is de INFP goed van bewust.

Omdat zij zo geïnspireerd worden door het goede, denken sommige INFP's vaak weinig aan hun presentatie naar buiten toe, andere INFP's daarentegen willen anderen altijd hun glimlach en vriendelijkheid tonen. Hierdoor kunnen zij in de eerste instantie nogal onbeholpen overkomen. Dit kwetsbaar opstellen heeft echter weer als voordeel dat zij anderen laten zien dat je als mens fouten mag maken en gebreken mag hebben. Niemand is per slot van rekening perfect. Het resultaat spreekt voor zich: door hun oprechtheid wekken zij automatisch het vertrouwen en de goedheid op in de ander. Het enige waar de INFP niet van houdt is het veroordelen van mensen, sterker nog een INFP oordeelt niet.

Qua werk voelt een INFP zich het meeste thuis in een maatschappelijke organisatie, een instituut of gewoon in het bedrijfsleven. De enige eis (dit dankzij de hoge coherentie) die zij stellen aan het werk is de mogelijkheid om anderen te helpen. Vandaar dat in de zorgsector INFP’s met dan gemiddeld vertegenwoordigd zijn. Combinaties met andere types, vooral shapers, maken de INFP’s erg artistiek: bijv. ISFP-INFP, ESFP-INFP. Vele kunstenaars zullen zich gedeeltelijk een INFP voelen maar nooit helemaal. Een zuivere INFP is door zijn/ haar hoge coherentie niet artistiek.